Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14  ΜΑΡΤΙΟΥ  2012 ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14  ΜΑΡΤΙΟΥ  2012 ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Αγαπητοί γονείς,
Η ελληνική κοινωνία βιώνει εδώ και δύο χρόνια ένα καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας και αποσύνθεσης κάτω από τη διαρκή απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας. Ο παράλογος και ανεξέλεγκτος τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε μια σειρά από αδιέξοδα, με χαρακτηριστικότερο αυτό της «κρίσης χρέους» που εκδηλώθηκε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα επιλέχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο, ώστε να δοκιμαστούν πάνω της οι συνταγές για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων στις υπόλοιπες χώρες. Η πολυπόθητη «σωτηρία» που θα έφερνε το πρώτο μνημόνιο του 2010, έναν χρόνο αργότερα ακουγόταν μόνο ως ανέκδοτο. Η επικαιροποίησή του με το «Μεσοπρόθεσμο» του καλοκαιριού του ’11 δεν βελτίωσε σε τίποτε την εικόνα της οικονομίας. Αντίθετα, η ύφεση ξεπέρασε κάθε απαισιόδοξη προσδοκία, με αποτέλεσμα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, το λεγόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το δεύτερο μνημόνιο  που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η αισιοδοξία από τη συμφωνία αυτή δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο. Αμέσως πληροφορηθήκαμε ότι η προοπτική της χρεοκοπίας παραμένει ακόμη απειλητικότερη, ενώ άνοιξε άμεσα η συζήτηση για την ανάγκη νέων μνημονίων το 2013 κ.ο.κ.
Είναι σαφές ότι, με αφορμή τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, επιχειρούνται ολοκληρωτικές ανατροπές τόσο στο λεγόμενο Κοινωνικό Κράτος, όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών ολόκληρης της Ευρώπης. Στο στόχαστρο των δοτών διαχειριστών της κατάστασης στην Ελλάδα έχει τεθεί η Δημόσια Υγεία και η Παιδεία που οδηγούνται σε πλήρη αποσύνθεση:
·                    Οι δημόσιοι λειτουργοί (δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.) εξαθλιώνονται μισθολογικά, αφού οι αποδοχές τους αγγίζουν τα όρια φιλοδωρήματος (580 ευρώ μηνιαίως για τον πρωτοδιόριστο). Έτσι, οι υπηρεσίες Υγείας αποψιλώνονται από ειδικευμένο προσωπικό, ενώ ήδη υπάρχουν περιπτώσεις καθηγητών που έκριναν ασύμφορο το διορισμό τους στις Κυκλάδες και αρνήθηκαν τη μονιμότητα υπό τις συνθήκες αυτές. Βέβαια, η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε ότι και οι ελάχιστοι αυτοί διορισμοί παύουν άμεσα: Κανείς μόνιμος ή αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να διοριστεί μέσα στο 2012.
·                    Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη διαλυθεί. Ξεζουμισμένα πολλές δεκαετίες τώρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οδηγούνται στην οριστική κατάρρευση μέσα από το PSI, προκειμένου να μην φορτωθούν οι τράπεζες το κόστος του «κουρέματος». Οι συντάξεις, για όσο ακόμη θα δίνονται, θα περικόπτονται διαρκώς, ενώ οι εργαζόμενοι είναι πλέον πρακτικά ανασφάλιστοι. Εδώ και μήνες τα ταμεία έχουν άτυπα καθιερώσει στάση πληρωμών προς τους ασφαλισμένους και τους προμηθευτές τους, και δεν δίνουν καμιά πληροφορία ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των οφειλών τους. Παρόλ’ αυτά, οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά, κάτω από τις πιέσεις των δανειστών μας, διευρύνονται!
·                    Τα σχολικά βιβλία αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της σκανδαλώδους κατάστασης που διαμορφώνεται στη Δημόσια Εκπαίδευση. Θα περίμενε κανείς, «λόγω κρίσης», να περικοπούν οι δαπάνες του Κράτους για το τύπωμά τους. Αντίθετα, όμως, τη σχολική χρονιά 2011-’12 τα βιβλία, που έφθασαν πολύ μετά την έναρξη των μαθημάτων ενώ αρκετά δεν θα φτάσουν ποτέ στα σχολεία, κόστισαν τελικά ποσό πολλαπλάσιο από άλλες χρονιές: Το χαρτί αγοράστηκε στην τριπλάσια τιμή, τυπώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες DVD που πετάχτηκαν χωρίς να ανοιχτούν στα σκουπίδια, τυπώθηκαν και μοιράστηκαν εκατομμύρια φωτοτυπίες που επιβάρυναν δραματικά τους προϋπολογισμούς των σχολείων αλλά και των Δήμων.
·                    Μέσα σε αυτές τις χαοτικές συνθήκες, η κα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες του Νέου Λυκείου. Πρόκειται για ένα τραγελαφικό «όραμα» που θα μετατρέψει το λύκειο σε εξεταστικό κέντρο. Απώτερος σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η αποθάρρυνση και μαζική αποχώρηση των μαθητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να επιταχυνθεί η πλήρης διάλυση του κοινωνικού κράτους.
·                    Στον ιδιωτικό τομέα οι Συλλογικές Συμβάσεις, που καθιερώθηκαν με αιματηρούς αγώνες πολλών γενεών ουσιαστικά καταργούνται και ως προοπτική κατώτερου μισθού τίθεται πλέον επισήμως ο βασικός των 138 ευρώ της Βουλγαρίας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία: επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά σκλάβων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
Αγαπητοί γονείς, οι εξελίξεις αυτές προδιαγράφουν ένα εφιαλτικό μέλλον για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά. Οι νέοι άνθρωποι διαισθάνονται ότι η αξιοπρεπής εργασία μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο. Μόνη πραγματικότητα είναι η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική εξαθλίωση, ο εξευτελισμός των αξιών και η αγριότητα που απειλεί να κυριαρχήσει σε κάθε κοινωνική σχέση και συναναστροφή. Αυτό είναι το μέλλον που τούς προσφέρουν εκείνοι που υφάρπαξαν την ψήφο μας. Απέναντι σε αυτό οι νέοι θα ορθώσουν το ανάστημά τους, είτε συνειδητά και οργανωμένα, είτε ενστικτωδώς και ασυνείδητα. Είναι χρέος μας να σταθούμε πλάι τους και να ενώσουμε τις φωνές μας μαζί τους. Να τούς αποδείξουμε ότι  οι οργανωμένες δομές της κοινωνίας μπορούν να αποτελέσουν αναχώματα στη λαίλαπα που έρχεται. Ότι τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, οι πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, τα επαγγελματικά σωματεία, οι συλλογικότητες των ευαισθητοποιημένων πολιτών μπορούν να συγκροτήσουν μέτωπο ενάντια στην κοινωνική διάλυση και την ατομική εκμηδένιση.
ΚΑΚΩΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΩΣ ΕΔΩ! ΤΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!  ΑΜΕΣΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ:
·     Γιατρούς (2 παιδίατρους, γυναικολόγο, ορθοπεδικό κ.α.), ειδικευμένο προσωπικΟγια το Κέντρο Υγείας και  φαρμακευτικό υλικό
·             Στελέχωση των  Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων
·             Κατάργηση του εισιτηρίου των 5ευρώ
·             Επίλυση των κτιριακών προβλημάτων των σχολικών μονάδων σε όλο το νησί. 
·             Αύξηση των κονδυλίων που δίδονται στις σχολικές επιτροπές και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης για την συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων.
·             Άμεση απεμπλοκή και προώθηση των δύο  μεγάλων έργων που κωλυσιεργούν εδώ και πολλά χρόνια - το νέο Γυμνάσιο Πάρου και το 2ο Δημοτικό  σχολείο Παροικίας.
·     Επίλυση όλων των άλλων εκπαιδευτικών προβλημάτων που απασχολούν την σχολική μας κοινότητα (Ελλείψεις βιβλίων - Ελλείψεις εκπαιδευτικών - Κοινωνικού λειτουργού και σχολικού ψυχολόγου - Ξένες γλώσσες - Σχολική βία - Υποσιτισμός μαθητών).
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14  ΜΑΡΤΙΟΥ 11.00 - 14.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.
Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νησιού συμπαρίστανται σε αυτή την κινητοποίηση και ενώνουν την φωνή τους μαζί μας.
Η ΕΛΜΕ Πάρου Αντιπάρου και ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάρου Αντιπάρου "Παναγιώτης Καλιέρος " εξέδωσαν τρίωρη στάση εργασίας όπως και τα παραπάνω σωματεία.
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου