Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«ΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΩΝ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ»



Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Γνωστοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι, που μίλησαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, τάχθηκαν απέναντι από τη Χρυσή Αυγή.Μετά τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου, και οι δημοσιογράφοι αντιδρούν στην πρακτική, στην ιδεολογία ακόμα και στο αισθητικό μοντέλο που προβάλλει η Χρυσή Αυγή.
«Τα ΜΜΕ και το φαινόμενο του νεοναζισμού» ήταν το θέμα της ημερίδας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις ευθύνες των ΜΜΕ, απαντώντας στα ερωτήματα «πώς φθάσαμε μέχρι εδώ;» και «τι πρέπει να κάνουμε;».


«Εστειλαν μέιλ στο σωματείο και ζητούν εξηγήσεις επειδή δεν τους καλέσαμε», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημ. Τρίμης. «Η εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής μάς έπιασε στον ύπνο. Οι ιστορικές συνθήκες που ζούμε είναι ανάλογες με τη δεκαετία του '30 και οδηγούν στην άνοδο του φαινομένου», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Μ. Λίτσης.

«Πανάρχαιο φαινόμενο»

«Οταν αιματοκυλήσουν τον κόσμο, θα λένε ότι είναι κάτι νέο; Είναι πανάρχαιο φαινόμενο», είπε η Λιάνα Κανέλλη, απορρίπτοντας τον όρο «νεοναζισμός»: «Ο ναζισμός, όπως εμφανίστηκε στα μίντια, δεν εξέπληξε κανέναν. Η κοινωνία μας συμβιβάστηκε με τη γέννηση του εκτρώματος. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εργαλείο του συστήματος. Και η κυβέρνηση παίζει το δοξάρι στο βιολί που λέγεται Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή ήταν κρυμμένη σ' όλους τους πολιτικούς και επαγγελματικούς χώρους. Και τώρα βγήκε στην επιφάνεια. Για να διασπάσει την κοινωνία στα δύο. Να οδηγήσει στον εμφύλιο». Η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στην προσωπική της περιπέτεια: «Μπορώ να φτιάξω βιβλίο με τα 4.000 σχόλια "καλά της έκανε ο Κασιδιάρης". Ολα προέρχονται από δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις».

Σχετικά με τα λάθη που έγιναν προεκλογικά, στον τρόπο προβολής της Χρυσής Αυγής, ο δημοσιογράφος Τάσος Κωστόπουλος ανέφερε ενδεικτικά: «Η γιαγιά που πήγαινε στο ΑΤΜ της τράπεζας με τη βοήθεια χρυσαυγίτη ήταν η μητέρα του και συνυποψήφιά του στην ίδια περιοχή».

«Ο νεοναζισμός στην Ελλάδα έχει όνομα. Λέγεται Χρυσή Αυγή», είπε ο Στρ. Μπουρνάζος: «Χαρακτηριστικές συμμορίες κηρύσσουν το μίσος, κάνουν πογκρόμ, επιτίθενται, τρομοκρατούν. Η ανάδειξη ιδεών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τα ΜΜΕ, διότι είναι προνομιακός χώρος της Χρυσής Αυγής. Η ακροδεξιά φρασεολογία "κολλάει" με τον τηλεοπτικό απλοϊκό λόγο. Προφανώς, προάγουν το φασισμό οι δημοσιογράφοι που τους δίνουν βήμα».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, ο Τάσος Τέλλογλου διευκρίνισε: «Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές στηρίχθηκε οικονομικά από ορισμένα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου "συνταγματικού τόξου". Τους τύπωναν ψηφοδέλτια, τους βοηθούσαν με προεκλογικό υλικό. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου πλήρωσαν 60.000 ευρώ για προεκλογικά φυλλάδια. Σήμερα έχουν οικονομική στήριξη εφοπλιστών, μεγαλοδικηγόρων, φαρμακοβιομηχάνων, κατασκευαστών, και χρηματοδότηση από μία συγκεκριμένη τράπεζα». Καταλήγοντας, ο Τ. Τέλλογλου αναρωτήθηκε: «Τι οφέλη έχουν οι χρηματοδότες;». Προσθέτοντας ότι «η Χρυσή Αυγή παραβιάζει τις μισές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Θα συζητήσουμε αν θα υπάρξει απαγόρευση; Χρειαζόμαστε ένα νόμο για τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Ο οποίος θα προβλέπει ποια εντάσσονται και ποια είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου».

«Αμηχανία, φόβος στα ΜΜΕ»

Η Φανή Πετραλιά είπε: «Οταν το αβγό γίνεται φίδι, στερεί την ουσία της δημοσιογραφίας. Την είδηση, το ρεπορτάζ, την αποτύπωση των γεγονότων. Στοχοποιημένοι και απειλούμενοι ρεπόρτερ και φωτορεπόρτερ, βλέποντας θολά από τα δακρυγόνα, ορισμένες φορές προσπαθούν να ενημερώσουν για τις πράξεις της Χρυσής Αυγής».

«Το συγκεκριμένο θέμα προκαλεί αμηχανία και φόβο στα ΜΜΕ», πρόσθεσε ο Νίκος Ξυδάκης: «Ο νεοναζισμός παγκοσμίως διαθέτει έναν ισχυρό αισθητικό κώδικα με εκφάνσεις σατανισμού, μέταλ και πανκ. Ολόκληρες βιομηχανίες παράγουν φορεσιές που έλκουν τους νέους.

»Ενας Ελληνας βουλευτής της Χρυσής Αυγής είναι ο εισαγωγέας και, ταυτόχρονα, ο προμηθευτής της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, η Χρυσή Αυγή διαπλέκεται στενά με φονιάδες, κυκλώματα της νύχτας. Δυστυχώς, το ρεπορτάζ στα ελληνικά ΜΜΕ είναι ισχνό ή ανύπαρκτο.

»Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αρκούνται σε χαριτωμένες συνεντεύξεις και γλυκανάλατο ανθρωπισμό για ν' αντιμετωπίσουν το κτήνος. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής έλκονται από τη βαναυσότητα. Οι βουλευτές τους τρομοκρατούν. Ο μικρομεσαίος Ελληνας θέλει τη σιδερένια γροθιά. Μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα κρατιούνται από το νεοναζιστικό κλαδί. Δεν μπορεί μόνη της η Αριστερά ν' αντιμετωπίσει το νεοναζισμό. Αυτό προάγει τον εμφύλιο».

Ο Γιάννης Τριάντης παρατήρησε ότι «ο σαρωτικός πρωτογονισμός αντικαθιστά το κράτος και συνεργάζεται με κρατικούς μηχανισμούς. Ο φασισμός είναι το όπιο των απεγνωσμένων. Λίγοι από τους ψηφοφόρους ταυτίζονται με τις αξίες τους. Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως αναλγητικό. Αλλά δεν είναι ΛΑΟΣ για ν' απορροφηθεί από το σύστημα, το οποίο θ' αντιδράσει όταν το αποφασίσει. Η πρόταση να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι χιτλερίσκοι θα εκτοξευτούν. Επιπλέον, η εκλογική απαγόρευση είναι φασιστική. Οι απαγορεύσεις ενισχύουν και δεν αποδομούν το ρεύμα, δείχνουν μια φοβική Δημοκρατία».

«Να θυμίσουμε την ιστορία»

«Να μην υιοθετούμε καθημερινά την ατζέντα της Χρυσής Αυγής: την αστυνομική επιχείρηση "Ξένιος Ζευς", τα στρατόπεδα προσφύγων, τον Λοβέρδο με τις οροθετικές, κοινοβουλευτικές προτάσεις σε συνεργασία Χρυσής Αυγής, Νέας Δημοκρατίας και Ανεξάρτητων Ελλήνων». Να θυμίσουμε την ιστορία των εκατοντάδων ελληνικών ολοκαυτωμάτων στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, είπε ο Στέλιος Κούλογλου, αναφερόμενος στην προβολή της Χρυσής Αυγής από τα ΜΜΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι λάθος να θέτουμε το δίλημμα αν η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, διότι την αντιμετωπίζουμε ως κοινοβουλευτικό κόμμα και όχι ως συμμορία, που είναι στην πραγματικότητα. Χρειάζεται συνεργασία βουλευτών και δημοσιογράφων για ποινική δίωξη όσων αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα. Η Ενωση Συντακτών να θεσπίσει κώδικα δεοντολογίας για να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση από τα μέσα ενημέρωσης. Κι ας προχωρήσουμε σε δική μας κατήχηση. Γιατί τα παιδιά δεν ξέρουν την Ιστορία μας».

Ο Ρ. Κοκκελίδης πρότεινε να διοργανωθεί στη χώρα μας μια διεθνής δημοσιογραφική συνάντηση, το φθινόπωρο, με θέμα το νεοναζισμό και να καθοριστεί για τους δημοσιογράφους μία ημέρα που να αφορά τα ΜΜΕ και το νεοναζισμό. Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας δημοσιογραφικού παρατηρητηρίου σε διεθνές επίπεδο, το οποίο θα προτείνει στη συνεδρίαση της διεθνούς ομοσπονδίας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου