Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σε πέντε δόσεις το «χαράτσι» στα ακίνητα Σε πέντε διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί το 2012 το ειδικό τέλος των ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.


Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2012, ενώ η πέμπτη και τελευταία, τον Ιανουάριο του 2013.
Στις 31 Μαρτίου του 2012 θα συμψηφιστούν και τα επιπλέον ποσά του φετινού τέλους που κατέβαλαν ή θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι, λόγω λάθους που έγινε στον υπολογισμό.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζεται ότι αυτός που θα κρίνει αυτούς που ζουν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και άρα θα δικαιούται απαλλαγής, θα είναι ο προϊστάμενος της εκάστοτε ΔΟΥ και όχι οι τριμελείς επιτροπές. Ο έφορος θα αποφασίζει και για την αναστολή της διακοπής του ρεύματος.
Σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό του τέλους, ο φορολογούμενος οφείλει να το εξοφλήσει, ενώ το επιπλέον ποσό θα συμψηφιστεί στις 31 Μαρτίου του 2012.
Στα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ., το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα της επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων.
Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής εγκατάστασης.
Εφόσον περάσουν τέσσερις μήνες από την προθεσμία πληρωμής του τέλους, τότε θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Το τέλος του 2011 βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή του ακινήτου την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Για το τέλος του 2012 η αντίστοιχη ημερομηνία ορίστηκε η 31η Μαρτίου.
Λήγει η προθεσμία
Την προσεχή Πέμπτη, λήγει η προθεσμία για κατόχους ακινήτων, που έχουν υποστεί μεταβολή στην περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση, προκειμένου να δηλώσουν τις συγκεκριμένες αλλαγές.
Οι αλλαγές θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία θα εκδώσει και θα αποστείλει τα εκκαθαριστικά για φόρους και τέλη που ήταν σε εκκρεμότητα τα προηγούμενα χρόνια.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου