Σε ανοικτές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάρο και τη Νάξο στις 10 & 11/12, με τη παρουσία και των μελών της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, περιφερειακού συμβούλου Ν. Αιγαίου και Γιώργου Παπανικολάου, μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, μίλησε ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ και μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της κεντρικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Σύρου – Μυκόνου, και στις δύο εκδηλώσεις ο Δ. Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων: “….Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της Ευρώπης, κατέληξε σε ακόμα πιο σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία, που προβλέπει την απαρέγκλιτη τήρηση των όρων 3% δημόσιο έλλειμμα, 3% πληθωρισμός και 60% δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, με ταυτόχρονη επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν θα εκπληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Η πολιτική αυτή προϋποθέτει…
…λιτότητα διαρκείας με ακόμη μεγαλύτερη περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Είναι σίγουρο ότι έτσι, διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, δηλαδή περικοπές εισοδημάτων, περαιτέρω βάθεμα της ανεργίας, διόγκωση του χρέους. Δηλαδή σ’ ένα διαρκές βαρέλι θυσιών χωρίς πάτο και χωρίς καμιά προοπτική διεξόδου…..Το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως το πειραματόζωο. Οι προσπάθειες των κυρίαρχων κύκλων του κεφαλαίου, είναι η επιβολή κυβερνήσεων τεχνοκρατών που θα διαχειριστούν και θα εμπεδώσουν τις πολιτικές αυτές, όπως έγινε πρόσφατα στην Ιταλία και στην Ελλάδα…
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς, τι απαντάει η Αριστερά…
Καταρχήν λέμε Αντίσταση, Ανυπακοή, Αλληλεγγύη. Αντίσταση και Ανυπακοή σε αντισυνταγματικά και αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλληλεγγύη απέναντι στα ασθενέστερα στρώματα και στους ανέργους με διάφορες μορφές που εκδηλώνονται από πρωτοβουλίες πολιτών σε όλη την Ελλάδα (κοινωνικά ιατρεία, εκπαιδευτικά μαθήματα, ανταλλακτικό εμπόριο κλπ). Στη θέση των άδικων και αντικοινωνικών χαρατσιών, αντιπροτείνουμε την επιβολή έκτακτων φόρων στους έχοντες και κατέχοντες που μπορούν να αντισταθμίσουν τα προσδoκώμενα έσοδα. Φορολογία στις μεγάλες περιουσίες, στο ποντοπόρο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στην εκκλησιαστική και πατριαρχική περιουσία, δραστική μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών… Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και προτείνουμε μια άλλη κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να προχωρήσει στους παρακάτω πέντε άξονες:
α) μονομερή καταγγελία του μνημονίου και των συμβάσεων που το συνοδεύουν,
β) αναδιανομή του πλούτου μέσα από ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και χτύπημα της φοροδιαφυγής,
γ) παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και διαμόρφωση αναπτυξιακών δομών μέσα από επιλεγμένες κατευθύνσεις σε κλαδικές πολιτικές (αγροτική οικονομία, ποιοτικός τουρισμός, ελαφρά μέταλλα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.),
δ) πολιτική διεθνών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,
ε) αντιμετώπιση του χρέους με διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους μέσα και από λογιστικό έλεγχο.
α) μονομερή καταγγελία του μνημονίου και των συμβάσεων που το συνοδεύουν,
β) αναδιανομή του πλούτου μέσα από ριζική φορολογική μεταρρύθμιση και χτύπημα της φοροδιαφυγής,
γ) παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και διαμόρφωση αναπτυξιακών δομών μέσα από επιλεγμένες κατευθύνσεις σε κλαδικές πολιτικές (αγροτική οικονομία, ποιοτικός τουρισμός, ελαφρά μέταλλα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.),
δ) πολιτική διεθνών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,
ε) αντιμετώπιση του χρέους με διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους μέσα και από λογιστικό έλεγχο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά μέσα από την κατάργηση των συνθηκών της και την επανίδρυση της με στόχο τη θεσμοθέτηση μιας νέας αρχιτεκτονικής της δομής και της νομισματικής της πολιτικής. Το δίλημμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή, αλλά σε ποιές οικονομικές και κοινωνικές δομές και σε ποιούς συσχετισμούς υπακούει η λογική του νομίσματος. Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει επιστροφή στα εθνικά σύνορα, ούτε σε εθνικού χαρακτήρα σοσιαλιστικές λογικές…
Η προοπτική της Ενότητας όλων των αντιμνημονιακών – αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων και η συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά, ανταποκρίνεται στην απαίτηση υπεράσπισης των εργαζομένων και των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων καθώς και στην απαίτηση για μια άλλη πορεία της χώρας. Η Αριστερά με βάση και τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, θα μπορούσε να καταγραφεί ως πρώτη δύναμη και στη Βουλή και στο λαό. Στο κάτω-κάτω γιατί να χαρίσουμε 50 έδρες στον κ. Σαμαρά, αν έλθει πρώτο κόμμα και πριμοδοτείται με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο;….”
Με τη σειρά του, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι μέσα από τη θέση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, αντιστεκόμαστε στα ανάλγητα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας και αγωνιζόμαστε για την προώθηση ενός εναλλακτικού σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μετά από ένα χρόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώνεταιη θέση μας ότι ο Καλλικράτης αποτελεί την εφαρμογή του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι δυνατότητες συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα. Τα έσοδα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνονται δραματικά, το ΠΔΕ συρρικνώνεται, ενώ οι μόνοι αναπτυξιακοί πόροι που προέρχονται από το ΕΣΠΑ, κινδυνεύουν μετά και τη μείωση της εθνικής συμμετοχής να είναι σοβαρά κουτσουρεμένοι. Ασκούμε συνεχείς παρεμβάσεις με Ερωτήσεις και Επερωτήσεις για τα θέματα των νησιών, αλλά η συγκεντρωτική λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια αποτελεσματικότητας. Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους τοπικούς φορείς και τις κοινωνίες για προώθηση λύσεων στα προβλήματα των νησιών.
Ειδικότερα στην Πάρο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε σχετικά με τα αιτήματα άμεσης προώθησης των έργων του Β’ Δημοτικού Σχολείου και του Γ’ Γυμνασίου, ενώ για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του Κέντρου Υγείας.
Τέλος ο Γ. Παπανικολάου, ανέφερε ότι στα νησιά μας, το ποσοστό μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας φθάνει περίπου το 70%. Αυτό, πέραν των άλλων, επιφέρει τεράστια απώλεια για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, παραμένουν χωρίς στελέχωση, με αποτέλεσμα να διατηρούνται και να πυκνώνουν οι συνθήκες εργασιακής ασυδοσίας στον ιδιωτικό τομέα.
Εξ’ άλλου, αναφερόμενος στους κοινωνικούς αγώνες του τελευταίου διαστήματος, είπε ότι βασικό μας όπλο αποτελεί η ενότητα στη βάση και η αλληλεγγύη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου